sunnuntai 26. elokuuta 2012

Loviisan vanhat talot

Sisko houkutteli tänään mukaan Loviisan wanhat talot -tapahtumaan ja kyllä kannatti! Upeita puutaloja, reheviä pihoja, elävän elämän koteja. Erityisesti viehätti, kuinka avoimesti ihmiset esittelivät kotejaan, jotka olivat täynnä arkea, eivätkä vimpan päälle sliipattuja ja stailattuja. Mahtava idea kertakaikkiaan! Nyt oli kahdeksas kerta, toivottavasti ensi vuonna seuraa yhdeksäs.

Näyttävä hyötypuutarha kohopenkkeineen oli muun muassa Villa Ekholmissa, hurjan kaunis laaja piha perennaistutuksineen Villa Aaltosessa sekä hurmaava puutarha puhelinkopin muotoisine kasvihuoneineen Pitkänpöydäntalossa. Räpsin kuvia, mutta en tohdi jakaa niitä täällä, kun en tiedä kuinka omistajat suhtautuvat.

Kaupunki oli myös täynnä erilaisia kirppiksiä. Mukana tarttui mm. hauskoja kierrätysmetallille maalattuja kylttejä. "Keittola" pääsee pikkuruiseen keittokomerooni :-)


















Oma piha kylpee loppukesän auringossa ja kantaa kaunista silmänruokaa sekä satoa.




lauantai 18. elokuuta 2012

Kakkuja, piirakoita ja paistoksia

Sadonkorjuuaikaan on hauska kokeilla ja tuunata reseptejä. Kivointa on yrittää tehdä sellaisia ruokia, joihin löytyy mahdollisimman paljon aineksia omasta pihasta.

Tämä herkullinen peruna-viinimarjapiirakka pärjäsi siinä mielessä ihan hyvin. Resepti on Vegaanin keittokirjassa nimellä äidin perunaleivokset - pohjaan tulee perunamuusia ja kardemummaa. Viinimarjat päällä on oma raikastava tuunaus, joka toimi hyvin.


















Aniksenmakuisessa karviais-seljakakussa omasta pihasta on vain marjat. Samoin vadelmatäytekakussa, jonka jippo on turkkilainen jogurtti - kermavaahtoa ja vaniljasokeria vähän sekaan ja nam!




















Suolaisia ruokia on helppo nyhjästä tyhjästä (eli kasvimaalta :-). Uunijuureksissa kaikki on tänään nostettua, paitsi siirappi, oliiviöljy, timjami ja valkoviinietikka. Keltajuurikasta viljelin ekan kerran. Se on kypsynyt ja kasvanut paremmin kuin punajuuri, mutta maku ei ollut mitenkään kovin erilainen. 


Nokkospiirakasta tuli mehevää, vaikka ulkoasu onkin hieman epäilyttävä. Sekä pohjassa että täytteessä on perunaa. Täytteessä on nokkosen ja perunan lisäksi härkäpapua, ohraa, seesaminsiemeniä ja kaurakermaa.


tiistai 14. elokuuta 2012

Hyönteishotelli jee!

Sain syntymäpäiväksi toivotun lahjan, tyylikkään hyönteishotellin. Sen "huoneet" on sisustettu niin, että erilaisten hyötyhyönteisten pitäisi viihtyä: leppäkertut, harsokorennot, petopistitäiset, villimehiläiset ja perhoset talvehtivat, pakenevat huonoa säätä tai huilivat siellä.

Sopiva paikka on vielä pohdinnassa, sillä sen pitäisi olla aurinkoinen, sateelta ja tuulelta suojattu ja mielellään 1-2 metrin korkeudessa. Ja mökin etuseinällä riippuu jo lepakkopönttö :-) (muuten, lepakoita on nyt ollut detektorilla havaiten enmmän kuin ennen, mutta en ole vielä tsekannut onko pöntössä elämää).

Kuvia seuraa sitten, kun hotelli on onnellisesti paikallaan. Pihallani on kyllä muutenkin paljon hyönteisille ja muille eläimille mieluisia villejä kohtia ja risukkoja, mutta hyönteishotelli on mielestäni tosi hauska ajatus!