sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Reunakiviä, yrttiruokia ja haaste

Syksyn ryömiessä hitaasti mutta varmasti eteenpäin palstalla tulee käytyä yhä vähemmän. Viime viikonloppuna kävin nostelemassa pihakalusteita vajaan ja haravoimassa. Haikeaa!

Kun kasvit lakastuvat, pihan rakenteet tulevat esiin. Olen tykästynyt luonnonkiviin, joita puutarhasta löytyy sieltä sun täältä. Aina kun kaivaa, lapio osuu saveen uponneeseen kiveen. Eri muotoisia, eri kokoisia...
Kuvat ovat syys-lokakuun vaihteesta.

Viime viikonloppuna minttu vielä tursui lavassa. Olihan siitä tehtävä ruokaa! Kokeilimme minttu-herne-sosekeittoa, joka vei kielen mennessään. Jälkiruoaksi valmistui eksoottista basilika-sitruuna-jäätelöä, joka oli erittäin maukasta sekin. Tällä kertaa kaupan basilikasta, mutta ensi kesänä sitten omista.

Ja sitten haasteeseen, jonka K-blogin Jenni heitti jo muutamia aikoja sitten (sorry kun kesti).

1. Käsityösi, josta olet ylpein ja jota arvostat eniten? Liitä mukaan kuva.

Käsitöitä ei tule juurikaan tehtyä, vaikka aloitan villasukkien kutomisen joka talvi :-) Ylpein olen ehkä kauan kauan sitten veljelleni lahjaksi neulomastani norjalaisvillapaidasta, josta ei valitetavasti ole kuvaa. Ylpeä olen aina myös kaikesta mitä nikkaroin, esimerkiksi kasvilavasta, vaikka taso ei ole kummoinen... On hauskaa ylittää perinteisiä sukupuolirooleja.

2. Kaunein rakennus, jonka olet nähnyt? Liitä mukaan kuva.

Erittäin vaikea ja kiinnostava kysymys. Kärkeen nousee kenties karunkaunis budapestiläinen kylpylä Rudas, jonka turkkilaiset rakensivat 1500-luvulla kivestä kuuman lähteen ylle. Sen keskellä on kupoli ja kahdeksankulmainen allas. Katossa on pienenpieniä ikkunoita, joista pääsee luonnonvalosäteitä hämyiseen saliin - näyttää tähtitaivaalta!  Ensimmäisellä vierailulla ikkunat olivat värittömiä, mikä oli mielestäni tyylikästä, viime kesänä värillisiä.

Kylpylästä tulee mieleen Panteon ja kuumissa vesissä rentoutessani tunsin itseni hyvin etuoikeutetuksi. Mahtavaa, että tavalliset ihmiset saavat kylpeä historiallisessa miljöössä. Kuvaa ei valitettavasti ole täältäkään, mutta netistä löytyy.

3. Laulu, joka koskettaa sinua syvästi. Liitä linkki tai sanoitus.

Näitä on vaikka kuinka. Kuuntelen musiikkia ison osan valveillaoloajastani. Spotify premium soi töissä ja kulkee mukana kännykässä. Musiikki tuntuu myös niin henkilökohtaiselta ja tunteisiin linkittyvältä, että en voisi kuvitellakaan jakavani spotify-soittolistojani.

Ttällä hetkellä koskettaa Johnny Cashin Hurt (linkki Youtubeen).Sanojen ja elämänkokemusta hehkuvan äänen yhdistelmä saa kyyneleet silmiin. Toinen pysäyttävä on Rebekka Karijordin Wear it like on crown, jonka löysin Cirkus Cirkörin hienosta samannimisestä esityksestä. Tämäkin löytyy Youtubesta, ja myös CC:n traileri, jossa biisi soi. Pakko mainita myös Nationalin Fake empire... Yhteistä kaikille, että sanoilla on kokonaisuudessa iso merkitys.

4. Minkä asian koet arjessasi raskaaksi?

Läheisten ihmisten iso murheet.

5. Mistä asioista nautit eniten arjessasi?

Liikunnasta, ystävistä, kulttuurista, musiikista, luonnosta, ruoasta, kesäisin ehdottomasti puutarhasta. Kirjoittamisesta, silloin kun siihen liikenee aikaa. Olen siitä onnellisessa asemassa, että nautin myös työstäni - se on mielekästä ja sopivan haastavaa. Nautin monista asioista, minkä kääntöpuoli onkin sitten kiire :-)


4 kommenttia:

 1. Kiitos vastauksista, niitä oli kiva lukea. Minusta hyvä arki koostuu ihan samoista asioista. :)

  Basilika-sitruunajäätelö kuulostaa ihanalta, mutta olisi minttuhernekeittoakin mielenkiintoista maistaa. Meillä on mintut ja kaikki muukin jo aika nuupahtanutta, kissanminttu sinnittelee vielä aika reippaasti.

  VastaaPoista
 2. Meilläkin vielä minttu kasvaa. Täytyykin käyttää se ruuanlaitossa ennen kuin talvi vie.

  Kivat vastaukset haasteeseen:)

  VastaaPoista
 3. Hei kaikki Puutarha Ystävät!
  Olen haaveillut löytäväni listan jossa suomalaiset puutarhablogit löytyisivät kasvuvyöhykkeet mukaan. Siitä olisi hyötyä, etenkin meille haastavammilla vyöhykkeillä eleleville, mutta se olisi myös hauskaa ja opettavaista. Ja ehkäpä samalla vyöhykkeellä olevat puutarhablogistit voisivat innostua järjestäämään tapaamisia keskenään tai osaavat auttaa ja vinkata hyvistä tapahtumista. Tartu haasteeseen, lisää oma puutarhasi listaan oikean kasvuvyöhykkeen alle ja halutessasi laita linkki tälle sivulle omaan blogiisi!

  Linkki PUUTARHABLOGIT VYÖHYKKEITTÄIN LÖYTYY TÄSTÄ: http://karolinanpuutarha.blogspot.com/p/suomalaiset-puutarhat-kasvuvyohykkeen.html

  VastaaPoista
 4. Minäkin olen muistellut budapestilaisen kylpylän rentouttavia vesiä. Ja ystävääni, joka altaan kuohuissa muuttui ihmishylkeeksi. Ja sitä toista, joka lämmitteli tuntikausia altaassa, rauhallisena kuin japanilainen lumiapina.

  VastaaPoista