maanantai 25. heinäkuuta 2011

Syötäviä kukkia

Voiko pihasta päätellä, millainen ihminen sen omistaja on? Mielestäni voi, aika paljon. Omani on ainakin vähän boheemi, jos ei nyt aivan villi ja vapaa. Rikkaruohot nitistän keskimäärin kerran kesässä (juuri ennen palstojen tarkastusta). Ruohoa leikkaan vasta silloin, kun tupsut uhkaavat tukkia käsikäyttöisen rouskun.

Mutta mutta: kasvimaalla asioiden pitää mielestäni olla suorissa riveissä! Kasvimaa itsessään on tosin epäsäännöllisen ja orgaanisen muotoinen. Englantilaistyyppinen penkki, jossa kasvaa näennäisesti vapaassa järjestyksessä kukkia ja hyötykasveja, on mielestäni tosi kaunis, mutta stressaava.  Mistä tietäisin, mitkä ovat rikkakasvien alkuja ja mitkä säilytettäviä? Systeemi tuntuisi myös toimivan kehnosti viljelykierron logiikan kanssa (kertokaa jos olen väärässä). Samalla tavalla inhoan työelämässä sinne tänne rönsyileviä mindmappeja, mutta teen jatkuvasti luetteloita.

Potager-tyyli tuntuukin jotenkin omemmalta. Tänä kesänä olen panostanut kesäkukkien sirotteluun kasvimaan aukkopaikkoihin - se tuo sopivasti vaihtelua rikkomatta rivien rytmiä :-)



Punaiset auringonkukat aukesivat viikonloppuna.



Kehäkukka rajaa ryvässipulin avomaankurkusta. Olen laittanut siemeniä joka vuosi kasvimaalle, mutta vasta nyt, esikasvatettuna, homma onnistui. Samettikukka ja kosmoskukka saivat nekin pehmeän alun kasvilavassa, mutta ne eivät vielä kuki.


Rakastan krassia, ja sitä kasvaa sekä amppelissa että kasvimaalla. Laitan lehtiä salaattiin tai leivän päälle. Kukista saa ihania koristeita salaatteihin, piiraisiin tai kakkuihin. Krassia vaan kiusaa joku pieni musta ötökkä, joka tulee laumoina kukkien varsiin ja lehtien alapinnoille. Mikähän lienee ja miten pääsisi eroon ilman myrkkyjä? Mäntysuopasuihkeella? Toistaiseksi olen kokeillut pelkkää vesisuihkua.

4 kommenttia:

  1. Minusta molemmat, sekä rönsyilevä sekainen että potager ovat kauniita. Kukin itselleen mieluisalla tavalla.

    Onko krassin ötökkä kova, pientä kuoriaista muistuttava? Silloin se voi olla kirppa. Jos pehmeä ötökkä, niin silloin tulee mieleen yleisin eli kirva.

    Kirvat minä poistan yleensä käsin tai mäntysuopaliuoksella. Mutta kirppa onkin hankalampi, siihen suositellaan torjunta-aineita. Neudorffilla on luonnonmukaisia torjunta-aineita, joita itse olen käyttänyt.

    VastaaPoista
  2. Minustakin molemmat tyylit ovat kivoja, enkä tiedä oikein, kumman kannattaja olen. :)

    Krassin ötökkä kuulostaa kirpalta. Meidän pihalle on tullut joka kesä kirppoja juuri krassiin, jos on ollut hellekausi. Niitä on ollut niin paljon, että olen jopa luopunut krassista kokonaan, vaikka se olisi muuten suosikkejani. Ehkä joskus jonnekin hyvin kauas muista kasveista...

    Luin jostain, että kirpat voisi poistaa maidolla/piimälläkin, mutta ei ainakaan meillä onnistunut. Olen käyttänyt kerran jotain myrkkyä (en muista enää tarkemmin, mutta tepsi) ja muuten vain sitä, että olen leikannut alas tai hävittänyt kokonaan kirppakasvit. Nytkin kirppoja on tosin ainakin raparpereissa.

    VastaaPoista
  3. Heips!
    Kannattaa tosiaan kokeilla niitä kesäkurpitsan kukkia esim. mozzarella-täytteellä, jos kukintoja alkaa kovasti pukkaamaan. Olivat aivan ihania!!

    Kirpoille suihkuttelin alkukesästä Spruzit-suihketta (luonnonmukainen tuholaiskarkoite), kun nakertelivat rucolaani vähän liian hyvällä ruokahalulla. Tuntui vain, että aine tehoaa aika vähän aikaa ja vaatisi suihkuttelua aika usein. Olen sittemmin syönyt reikäistä rucolaa... ;)

    Ei-syötävien kasvien pahoihin vihulaisiin (kirvat ruusuissa ja lumipalloheisissä ym.) suihkutan tylysti Raidia. Se kun valitettavasti on ainoa, joka tehoaa pahiksiin. Kova kovaa vasten... ;)

    VastaaPoista
  4. Kiitos kirppa/kirvavinkeistä kaikille! Kaverit näyttivät ainakin hetkellisesti säikähtäneen vesitykkiä, mutta pitää palata noihin konsteihin jos tekevät paluun.

    Myös minun mielestäni sekalainen englantilainen tyyli on erittäin kaunis, jopa kauniimpi kuin potager (ja ihailen kovasti esim. Sussi cottage gardeniasi), mutta en koe osaavani perustaa tai ylläpitää sellaista. Ehkä taidot vähitellen kehittyvät :-)

    VastaaPoista