torstai 28. kesäkuuta 2012

50-luvun Arabiaa kellarista ja raparperipiirakkaa

Olen saanut mummoltani herkkää, kesäistä, jotenkin arkista Arabian sarjaa, jossa on sinisävyisiä kukkia valkoisella pohjalla. Siis sellaisia kapioita, jotka jäivät kaupunkiasunnon kellariin lojumaan ja siirtyivät laatikoissa muutosta toiseen. Matalat lautaset löysivät heti kotinsa kun ostin mökin. Sitä en muistanut, että sarjaan kuului myös sillivateja ja muita tarjoiluastioita. Ne löytyivät pari viikkoa sitten exäni kellarista hänen muuttaessaan :-)


Pienellä googlailulla selvisi, että sarjan nimi on Sirkka, ja sitä valmistettiin vuosina 1945-58. Kukat on lisätty siirtokuvakoristeina mallin AS ferrafajanssiastioille (mitä se sitten tarkoittaakaan). Joissakin lautasissa siirtokuvan neliskanttiset reunat erottuvat kukan ympäriltä. 


Tänään löysin Sörnäisten Fidasta saman sarjan matalia, hyväkuntoisia lautasia. Olihan ne pakko ostaa, vaikka hinta oli kirppiskontekstissa aika kova (no, netissä maksavat näköjään monta kertaa enemmän).  Mukaan tarttui myös 40 senttiä kappale muutama sekalainen kakkulautanen, joita en voinut muuten vaan vastustaa.

Niiltä on hyvä syödä vaikkapa mehevää raparperipiirakkaa, jonka ohjeen löysin Lounatuulia-blogista. Resepti on alun perin Hämeenkyrön Maisemakahvilan emännältä, ja blogissa kehuttiin sen olevan parasta raparperipiirakkaa ikinä. Sairaan hyvää siitä tulikin. Itse tuunasin ohjetta repimällä tuoretta minttua täytteeseen raparperin kaveriksi - toimii.

2 kommenttia: