perjantai 19. elokuuta 2011

Väripuutarha Turussa

Työmatka vei Turkuun, jossa yhtenä kulttuuripääkaupunkivuoden osana on Flux Aura, ympäristötaideprojekti. Piti päästä näkemään siihen kuuluva Väristyksiä-puutarha Yliopistonmäen sisäpihalla.

Projekti on mielenkiintoinen: valokuvataitelija Armi Laukia on toiselta ammatiltaan puutarhuri. Puutarhassa kohtaavat kukat ja perhoset, joita hän kutsuu pieniksi väritehtaiksi.Kasvit on valittu siten, että niiden pitäisi houkutella perhosia.
Itse näin vain tämän yhden yksilön, eikä homma onnistunut taiteilijan mukaan ihan kuten piti, koska lähistöltä puuttuu perhosten lisääntymispaikkoja. Laukia listaa kuitenkin viisi parasta monivuotista ja yksivuotista kasvia, jotka löytyvät puutarhasta.
Pörriäisiä riitti sitäkin enemmän. Tässä ne keinuvat jättiverbanalla. Syysyrikkä on ihan parhaita perhoskasveja, ja se näytti kiinnostavan myös kimalaisia.


Kaiken kaikkiaan Väristyksiä on hieno idea ja kaunis lisä nurmivaltaiselle sisäpihalle. Jos liikkuu Turussa päin, kannattaa käydä katsomassa. Kiinnostava olisi ollut myös Flux Auraan kuuluva Perhosten kylät, mutta valitettavasti niitä en ehtinyt lähteä katsomaan. Neljä taiteilijaa on rakentanut esimerkiksi kävyistä ja vanhoista kahvikupeista perhospönttöjä ja -baareja Ruissaloon ja Peltolan siirtolapuutarhaan.

3 kommenttia:

 1. Tämä onkin mielenkiintoista, kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa jännältä projektilta tuo Väristyksiä. Minusta vain hauskaa, että perhoset eivät olekaan niin helposti houkuteltavissa vaan lentävät vapaasti mihin haluavat.

  VastaaPoista
 3. Kiitos tästä: kaunis, hauska ja vieläpä hyvin hyödyllinen postaus! Tuo lisääntymispaikka-asia oli hyvä havainto. Se varmaan vaikuttaa siihenkin, että minunkin perustamassani perhospenkissä käyvät lähinnä erilaiset pörriäiset. Mutta hyvä että käyvät, se oli tarkoituskin!

  Olen lukenut, että syyssyrikkä olisi jopa maailman paras perhoskasvi. :)

  VastaaPoista