sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Raparperitaivas, maa-artisokka ja marja-aronia






Kasvimaalla kukkii vielä. Kosmoskukat ja samettikukat rehottavat.



Tein keväällä tontilta löytyneistä tiilistä epsäännöllisen kaarevan reunuksen vanhalle perunamaalle, jonka rajat olivat hyvin epäselvät. Kesällä tiilet hukkuivat vihreyteen. Nyt ne taas näkyvät ja näyttävät mielestäni aika hyvältä.


Reunus rajaa toiselle puolelle muun muassa karviaispensaat ja raperperitaivaan.


Kesän viimeiset perunat ja ensimmäiset maa-artisokat pääsivät samaan pataan.


Keitto on kestosuosikkini, vaikka ei kovin kuvauksellinen :-) Jätän osan mukuloista talveksi maahan ja keitän keväällä sopan, joka maistuu jotenkin vielä pehmeämmältä.


Toinen hyvä resepti on tattaripohjaan tehty piirakka, johon tulee maa-artisokan lisäksi pinaattia (tai soveltaen nokkosta), hunajaa  ja kermaviiliä. Olen tehnyt sitä vegaanisena vaihtamalla kermaviilin ja kananmunan soijajogurgttiin.

Marja-aroniat olivat yllättäen jo kypsiä. Saan nyt ensimmäistä kertaa satoa, pensaat istutin toissa kesänä. Mitä niistä kannataisi tehdä?

11 kommenttia:

  1. Oh! Tattaripiirakka kuulostaa ihanalta ja keliaakikolle sopivalta. Olisiko sulla antaa tarkempaa ohjetta? Kiitos. :)

    Ihanan kesäiseltä ja runsaalta vaikuttaa pihasi edelleen, ja juhlatkin kuulostivat mainioilta. Tuo tiili-idea tekisi mieli pihistää... Ostin juuri nurmireunanauhaa, mutta kyllä tiilet olisivat hauskemmat, tai voisihan ne tiilet laittaa siihen nauhan viereenkin.

    VastaaPoista
  2. Ihanasti kukkivia kukkia vielä pihaltasi löytyy.

    Tuo tiili reunus on hieno!

    VastaaPoista
  3. Onpa siellä kaunis kukkaloisto! Minustakin tiilireunus on hieno, minulla on itsellä puutarhassa vähän samantapainen.

    Sukulaiset ovat tehneet marja-aroniasta mehua, hilloa ja hyydykettä, mutta en ole itse koskaan päässyt maistamaan minkälaisia ovat.

    VastaaPoista
  4. Kiitos aroniavinkeistä!

    Tiilireunuksen kanssa voi varmaan hyvin yhdistää sen reunanauhan, koska tuo tiili ei sinänsä kasveja pidättele.

    Tässä maa-artisokkapiirakan resepti:

    Pohja

    100 g voita tai margariinia
    3 dl tattarijauhoja
    1/2 tl suolaa
    1 tl leivinjauhetta
    1 dl vettä

    Täyte

    500 g kypsää maa-artisokkaa
    100 g pinaattia (tai nokkosta)
    1 kananmuna
    1 prk kermaviiliä
    1 rkl maissijauhoa
    1 rkl hunajaa
    2 tl Provencale-yrttiseosta
    suolaa
    mustapippuria

    Sekoita pehmeään rasvaan jauhot, suola ja leivinjauhe. Lisää neste ja sekoita tasaiseksi. Painele voideltuun piirakkavuokaan ja kypsennä 225 asteessa alimmalla tasolla 20 minuuttia.

    Huuhtele pinaatit, poista keskiruoto ja kiehauta suolalla maustetussa vedessä. Valuta. Puolita kypsät maa-artisokat ja laita esipaistetulle pohjalle. Asettele pinaatti artisokkien väliin. Sekoita kananmuna, kermaviili, maissijauhot ja mausteet. Kaada täyte vuokaan. Kypsennä noin 30 minuuttia 180 asteessa.

    VastaaPoista
  5. Oi kiitos kiitos! Kuulostaa superherkulliselta. :)

    VastaaPoista
  6. No sanotaan näin, että maku ei ole ihan tavanomainen... vaati hetken miettimistä, että onko hyvää vai pelkästään outoa :-)

    VastaaPoista
  7. Ja toimii varmaan soijajogurtilla yhtä hyvin ;)

    VastaaPoista
  8. voi kauniita, kauniita kuvia :))

    VastaaPoista
  9. Marja-aronia on terveellisin marja, luin jostakin. Serkkuni mehusti marjat ja mehusta keitti vispipuuroa, oli kuulema taivaallisen hyvää! Minulla linnut söi marjat, jäi vain kahvikupillinen. Enkä sitten ensi syksynä...

    VastaaPoista
  10. Vispipuuro on loistava idea, kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  11. Kauniita kukkia ja vispipuuro..nam!!Ihanaa viikonloppua Sinulle!

    VastaaPoista